Bahan-Bahan- sumber resepi dari mesra.net oleh Fatimah Isa
500 gram tepung pulut
1/2 biji kelapa
4 sudu besar gula pasir
1 biji telur
Biji bijan halus
1 sudu besar esen ros (x letak)
500 gram tepung pulut
1/2 biji kelapa
4 sudu besar gula pasir
1 biji telur
Biji bijan halus
1 sudu besar esen ros (x letak)
Cara-caranya
1. 1/2 biji kelapa dicampur dengan 1 gelas air dan diambil santannya. Kemudian 1 biji telur,4 sudu gula dan esen ros dimasukkan kedalam perahan santan dan dipukul hingga sebati.
2. Masukkan tepung pulut kedalam satu bekas yang besar kemudian masukkan cecair santan sedikit demi sedikit.
2. Masukkan tepung pulut kedalam satu bekas yang besar kemudian masukkan cecair santan sedikit demi sedikit.
3. Kemudian ,uli sehingga menjadi satu doh yang lembut (tambah air jika santan tidak mencukupi) supaya senang untuk dibulat-bulatkan. Adunan yang telah dibentuk hendaklah digaulkan dengan bijan halus dan digoreng dengan minyak yang sederhana panasnya sehingga kuning keemasan.
ni bukan warna ke-emasan dah ni, dah perang sangat hihihi : )
Nota: Perlu diingatkan kena goreng dengan minyak sederhana, jangan telalu kuat, supaya bahagian dalam kuih buah rotan ni masak sekata dan rangup apabila di makan dan disarankan buat kecil-kecil, supaya tidak mengambil terlalu banyak masa apabila digoreng nanti.
No comments:
Post a Comment